Što je potres mozga? Znakovi na koje treba obratiti pozornost nakon ozljede glave

By admin Jun25,2024

PRINCEZA Anne, mlađa sestra kralja Charlesa, završila je u bolnici. Zadobila je lakše ozljede i potres mozga nakon incidenta na imanju Gatcombe Park, u nedjelju navečer, priopćili su iz Buckinghamske palače.

Ozljede glave mogu se dogoditi svakome, a postoji niz važnih upozorenja na koje trebamo obratiti pozornost.

Potres mozga je blaga traumatska ozljeda mozga koja rezultira privremenim gubitkom normalne funkcije mozga. Javlja se kada udarac u glavu ili tijelo, ili trzaj, rezultira kratkim, ali snažnim pomicanjem mozga ili udarcem o lubanju. Kao posljedica toga, mogu nastati kemijske promjene u mozgu, a ponekad i istezanje i oštećenje moždanih stanica.

Znakovi upozorenja nakon ozljede glave

Učinci potresa mozga obično su kratkotrajni i mogu uključivati glavobolje, gubitak pamćenja, mučninu, probleme s koncentracijom, promjene raspoloženja i spavanja. Neki potresi mozga uzrokuju gubitak svijesti.

Najčešći uzrok potresa mozga je pad ili udarac u glavu, no u opasnosti su i igrači kontaktnih sportova. Amnezija je čest simptom potresa mozga i može uključivati zaboravljanje onoga što se dogodilo te što je uzrokovalo ozljedu.

Fizički simptomi su također česti i obično se očituju kao zujanje u ušima (tinitus), mučnina, umor, vrtoglavica i zamagljen vid. Osoba koja je zadobila potres mozga može nerazgovijetno govoriti, ne može odmah odgovoriti na pitanja, djeluje ošamućeno i zaboravna je. Simptomi se obično javljaju unutar 24 sata od ozljede, ali ponekad i nakon nekoliko tjedana.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

Prema smjernicama, ako osoba povraća ili ima mučninu, ako je izgubila svijest ili se žali na jačanje glavobolje, ako ima promjene vida, zbunjena je, osjeća slabost u udovima ili krvari, potrebno je potražiti hitnu medicinsku pomoć. Pacijent koji je pretrpio potres mozga trebat će medicinski nadzor kako bi se osiguralo da nije pretrpio nikakvo krvarenje u mozgu.

Paracetamol može pomoći u kontroli boli, ali ljudima se savjetuje da ne koriste nesteroidne protuupalne lijekove protiv bolova poput ibuprofena ili aspirina jer oni ponekad mogu uzrokovati krvarenje. Liječnici preporučuju mirovanje, nepijenje alkohola i povratak svakodnevnim aktivnostima tek kada osoba osjeti da je za to sposobna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *