OSIM što su vrijeme radosti i sreće, božićni blagdani su i vrhunac srčanih udara. Udruga američkih liječnika kaže da je Božić dan s najviše srčanih udara u godini, a odmah iza njega slijede blagdan svetog Stjepana i Nova godina.

Povrh toga, studija predstavljena na konferenciji British Cardiovascular Society u lipnju ove godine otkrila je da je daleko veća vjerojatnost da ćemo doživjeti srčani udar u ponedjeljak nego bilo koji drugi dan u tjednu – upravo na dan kada ove godine pada Božić.

Jedan od razloga za ovaj povećani rizik je hladnije vrijeme, što znači da srce mora više raditi kako bi nam bilo toplo, što povećava rizik od krvnih ugrušaka. U ovo doba godine postoji i veća vjerojatnost od zaraze gripom, koja može dovesti do povećanja broja krvnih ugrušaka i upala.

Povrh toga, na blagdane smo neumjereni u jelu i piću. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi samo na Božić unose oko 6000 kalorija, što dodatno opterećuje srce. Drugi mogući uzroci božićne koronarne bolesti uključuju povećani stres (nisu sva obiteljska okupljanja sretna) i poremećaje sna.

Kako se zaštititi?

“Teško je odoljeti poslasticama, ali pokušavam grickati više oraha i badema jer su bogati proteinima i zdravim mastima, za koje se pokazalo da smanjuju rizik od srčanih bolesti. Na svaku čašu alkoholnog pića popijem čašu vode”, kaže dr. Michael Mosley.

Popularni britanski TV doktor nakon svakog obilnog obroka ide u brzu šetnju jer to pomaže preusmjeriti dio masnoće i šećera iz krvi u mišiće, gdje se mogu sigurno sagorjeti.

“Smatram da je polagano, duboko disanje posebno korisno kada sam budan tijekom noći jer me brzo uspava, a to je važno jer je loš san još jedan veliki faktor rizika kada je u pitanju srčani udar”, dodao je za Daily Mail.

Na kraju, dr. Mosley savjetuje da nabavite tlakomjer ako ga već nemate.

“To je jedini način da znate je li vam tlak povišen, a on je glavni uzrok srčanih udara”, zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *