Nutricionistica otkriva kako izvući najviše koristi od hrane koja jača imunitet

By admin Jun18,2024

STRUČNJACI kažu da je važno jačati imunitet bez obzira na godišnje doba, a prehrana je glavni način na koji to možemo postići. Kada je riječ o jakom imunitetu, najvažnije je poraditi na zdravlju crijeva. To tvrdi nutricionistica Kim Shapira. Ona savjetuje prehranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, uključujući sjemenke lana, chia sjemenke, sjemenke konoplje i masnu ribu.

“Uključite u prehranu raznoliko voće i povrće, uzimajte kvalitetan probiotik i dodajte svom jelovniku fermentiranu hranu. Također, posegnite za hranom bogatom antioksidansima poput vitamina A, C, D, E i K (gljive, sjemenke, šparoge, bobičasto voće ili naranče) i nastojte jesti cjelovite žitarice koje su bogate vlaknima”, objasnila je za CNBC.

Međutim, nutricionistica kaže da nije važno samo što jedemo već i kako to jedemo. Zato je podijelila dva neobična savjeta za dobivanje najviše hranjivih tvari iz hrane za jačanje imuniteta.

Prvo pomirišite hranu

“Toplo preporučujem da pomirišete hranu prije nego što je počnete jesti”, kaže Shapira.

Miris hrane uzrokuje stvaranje sline u ustima, što je znak vašem tijelu da je vrijeme za probavu, naglašava.

Žvačite hranu duže nego što mislite da trebate

“Naši su zubi prvi oblik mehaničke probave. To je način na koji razgrađujemo hranu i vlakna u hrani kako bismo mogli dobiti hranjive tvari iznutra. Kad progutate hranu, ona bi trebala biti u tekućem stanju. Kada ne žvačete hranu dovoljno dugo ili u potpunosti izbjegavate žvakanje, zapravo propuštate sve hranjive tvari iz hrane”, zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *