Ne morate trčati maraton. Brzi krug po susjedstvu također ima iznenađujuće prednosti

By admin Nov25,2023

MNOGI vjeruju da jedino trčanje na duge staze donosi značajne zdravstvene dobrobiti, ali to nije tako. Čak i kratko trčanje može smanjiti rizik od smrti i poboljšati cjelokupno zdravlje. Konkretno, studija iz 2019. pokazuje da trčanje, neovisno o trajanju, smanjuje rizik od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 27% te od raka za 23%.

Nadalje, kratkotrajno trčanje pomaže u izgradnji dosljedne navike vježbanja. To je način za postupno povećanje razine kondicije, bez rizika od prenaprezanja ili ozljeda koje mogu doći s duljim i intenzivnijim treninzima.

Lagano trčanje brzinom od 10 km/h povezano je s dugovječnošću, a osim fizičkih prednosti, tu su i one koje se tiču mentalnog zdravlja. Nedavna studija objavljena u časopisu Journal of Affective Disorders sugerira da trčanje može biti jednako učinkovito kao i antidepresivi po pitanju poboljšanja raspoloženja i mentalnog blagostanja.

Trčanje može biti i zajednička aktivnost koja doprinosi socijalizaciji. Pridruživanje grupi za trčanje ili trčanje s prijateljem može potaknuti druženje te pružiti motivaciju i odgovornost.

Drugim riječima, nedostatak vremena više nije izgovor da ostanete zavaljeni u kauču. Obujte čvrste tenisice i napravite krug po susjedstvu. Isplatit će se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *