Kardiologinja otkrila koju popularnu brzu hranu nikad ne jede

By admin Dec23,2023

KOLIKO god primamljiva bila, nezdrava hrana jedan je od najvećih neprijatelja zdravog srca. Kardiologinja Elizabeth Klodas dobro je svjesna toga i zato nikad ne jede čips. Kako kaže, riječ je o namirnici koja ima visok sadržaj aditiva, a malo vlakana i drugih korisnih nutrijenata.

“Ako tijekom godine pojedemo samo jednu vrećicu čipsa dnevno, mogli bismo unijeti 3/4 šalice soli u tijelo i udebljati se oko sedam kilograma. Previše natrija može povisiti vaš krvni tlak, a značajan porast tjelesne težine može nepovoljno utjecati na vaš kolesterol i šećer u krvi”, pojasnila je dr. Klodas za CNBC.

Studije pokazuju da konzumacija hrane loše kvalitete negativno utječe na rad krvnih žila unutar nekoliko sati nakon konzumiranja. Srećom, postoje alternative. Liječnica je otkrila za kojim alternativama za čips poseže kad želi nešto grickati.

Humus s povrćem: Ovo je obilan međuobrok, bogat vlaknima, zdravim mastima i proteinima.

Sirovi orasi: Izbjegavajte slane varijante i dobit ćete sve nutritivne prednosti oraha, bez da tijelo opteretite natrijem.

Voće: Dvije male banane ili tri naranče kalorijski su ekvivalentne maloj vrećici čipsa. No voćem unosite i vitamine, antioksidanse i vlakna.

“Često posežemo za čipsom, ne zato što smo gladni, već zato što nam je dosadno ili jednostavno žudimo za njim. Ali čips aktivno sabotira naše napore da poboljšamo zdravlje srca. Umjesto toga, potražite opcije koje sadrže cjelovita prehrambena vlakna, omega-3 masne kiseline, antioksidanse i biljne sterole koji pomažu u snižavanju kolesterola”, poručila je dr. Klodas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *