IAKO je cijena bakalara u Hrvatskoj među najvišima u Europi, mnogi se ni ove godine neće odreći tradicije te će na Badnjak za sebe i svoje najmilije pripremiti tu ribu. Dok se u prošlosti nazivao sirotinjskom hranom, danas ima kraljevsku cijenu od 60 eura po kilogramu. Ipak, s obzirom na to da se ubraja među najzdravije vrste ribe, nije loše počastiti se njime u posebnim prilikama.

Na prvom mjestu, bakalar je bogat proteinima, ali ima malo kalorija, masti i ugljikohidrata. Porcija kuhanog bakalara od 85 grama ima 90 kalorija i oko gram masti i 19 grama proteina. 

Bakalar je dobar izvor vitamina B skupine, koji pomažu u metaboliziranju hranjivih tvari i oslobađanju energije iz hrane. Tu su i fosfor, ključan za kosti i zube, kao i selen, važan za stvaranje i zaštitu DNA.

Dakle, bakalar može uvelike zadovoljiti naše potrebe za mineralima, a među njegovim potencijalnim zdravstvenim dobrobitima spominje se da je zdrav za srce i mozak. Dobro je znati i da se ubraja među ribe s niskim udjelom žive, a ulje bakalara koristi se i kao dodatak prehrani.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *