8 vrsta hrane i pića koje ne bi trebalo konzumirati. Uzrokuju upale i salo na trbuhu

By admin Jun22,2024

LAKO dostupna hrana koju ne treba previše pripremati su grickalice, mnogima omiljeni međuobroci koji nude brzu energiju i zadovoljavaju apetit. Osim njih, mnogima su omiljena pića ujedno i ona bogata šećerom, koja imaju isti učinak kao i popularne grickalice, ali nemaju dobre nutrijente korisne za tijelo.

Iako su takve vrste hrane i pića ukusne te mogu pružiti privremeni energetski poticaj, bogate su rafiniranim šećerima i nezdravim masnoćama koje mogu pridonijeti upalama i višku kilograma. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje to vrlo popularne vrste hrane i pića treba smanjiti, a idealno potpuno prestati konzumirati. 

Slatkiši

Slatkiši su prepuni rafiniranih šećera koji mogu naglo povisiti razinu šećera u krvi. Ovaj brzi porast potiče oslobađanje inzulina, hormona koji pomaže pohraniti višak glukoze kao masnoću, posebno oko trbuha, prenosi She Finds.

“Prepuni šećera, nezdravih masnoća i umjetnih sastojaka, slatkiši potiču upalu i pridonose debljanju, posebno oko trbuha”, ističe nutricionistica Richards.

Peciva i kolači

Iako ih mnogi vole, posebice ujutro uz kavu, peciva se obično rade s rafiniranim brašnom koje nema vlakana i bitnih nutrijenata. Ovi rafinirani ugljikohidrati mogu uzrokovati brzi porast razine šećera i inzulina u krvi, potičući pohranu masnoće i upale.

“Namirnice poput kolača i peciva često sadrže rafinirane šećere, trans-masnoće i konzervanse, koji mogu potaknuti upalu i pridonijeti nakupljanju visceralne masti”, objašnjava ona. 

Zaslađene žitarice za doručak

Kako prenosi She Finds, mnoge zaslađene žitarice imaju malo bitnih nutrijenata, unatoč tome što su obogaćene vitaminima i mineralima. Uglavnom su sastavljene od praznih kalorija koje pridonose debljanju bez pružanja potrebnih nutrijenata za cjelokupno zdravlje.

Richards objašnjava da “mnoge žitarice koje se prodaju djeci i odraslima imaju visoke količine dodanih šećera i nedovoljno vlakana, što dovodi do skokova šećera u krvi i povećanog sala na trbuhu tijekom vremena”.

Gazirani sokovi

Mnogima omiljena pića, gazirani sokovi, imaju visoku kalorijsku vrijednost, ali nedostaju im važni nutrijenti. Za gazirane sokove smatra se da pružaju takozvane “prazne kalorije”. Konzumiranje puno praznih kalorija može dovesti do kalorijskog viška koji tijelo pohranjuje kao masnoću, često oko trbuha. S vremenom, visoki unos šećera može dovesti do inzulinske rezistencije, glavnog faktora kronične upale i metaboličkih poremećaja.

“Redovita konzumacija zaslađenih napitaka, poput gaziranih pića i energetskih napitaka, povezana je s trbušnom pretilošću i povećanom upalom zbog visokog sadržaja šećera i nedostatka nutritivne vrijednosti”, tvrdi nutricionistica.

Aromatizirani jogurti

Kako bi aromatizirani jogurti bili ukusniji te da bi se pritom označili kao niskomasni, proizvođači često povećavaju sadržaj šećera. Ova zamjena može rezultirati nezdravim proizvodom koji i dalje potiče nakupljanje masnoće i upale, prenosi She Finds.

Nutricionistica ističe da se aromatizirani jogurti često reklamiraju kao zdravi, ali su prepuni dodanih šećera i umjetnih okusa te mogu narušiti zdravlje crijeva i pridonijeti nakupljanju sala na trbuhu.

Sladoled

Na njezinom popisu nalazi se još i popularna ljetna slastica – sladoled. Ovaj popularni desert je visokokaloričan i konzumacijom se ne unose potrebni nutrijenti. Sladoledi sadrže minimalne količine vitamina, minerala i vlakana, što ih čini još jednom slasticom koja je izvor “praznih kalorija”.

Richard kaže: “Sladoled, iako ukusan, bogat je šećerom i zasićenim masnoćama. Oboje može potaknuti upalu i pridonijeti debljanju, posebno oko struka.”

Zaslađene granola pločice

Granola pločice često se reklamiraju tvrdnjama da su prirodne, organske i bogate proteinima, ali sve one sadrže značajnu količinu šećera, što ih čini hranom koja uzrokuje debljanje i upale.

“Unatoč svojoj zdravoj reputaciji, mnoge pločice od granole prepune su dodanih šećera i nezdravih masnoća, što pridonosi upalama i salu na trbuhu tijekom vremena”, ističe nutricionistica.

Voćni sokovi

Za razliku od cjelovitog voća, voćni sokovi nemaju prehrambena vlakna, posebice sokovi koji nisu napravljeni od sto posto voća. Vlakna u cjelovitom voću usporavaju apsorpciju šećera, pomažući održavanju stabilne razine šećera u krvi. Bez vlakana, šećer iz voćnog soka brzo se apsorbira u krvotok, što dovodi do skokova inzulina i povećanog pohranjivanja masnoće.

“Čak i sto posto voćni sokovi imaju visok sadržaj prirodnih šećera koji mogu dovesti do skokova šećera u krvi i povećanog sala na trbuhu ako se konzumiraju u prekomjernim količinama. Cjelovito voće je zdravija alternativa zbog svog sadržaja vlakana koji usporava apsorpciju šećera”, zaključuje Richards.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *